Nieuwsoverzicht

Daling aantal rokers in 2014 (24-04-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
Het totaal aantal rokers is afgelopen jaar gedaald. Minder dan een kwart van de Nederlandse bevolking vanaf 15 jaar, 23 procent, rookte in 2014. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerd onderzoek van het Trimbos-instituut.
Lees verder »
Ruim helft Nederlanders sport wekelijks (24-04-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
In 2014 deed 53 procent van de Nederlanders van 12 tot 80 jaar wekelijks aan sport. Dit blijkt uit onderzoek dat het CBS en het RIVM vrijdag bekend maken.
Lees verder »
Langste griepepidemie sinds 40 jaar duurt voort (23-04-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
De langste griepepidemie sinds 40 jaar duurt nu al twintig weken. Aanvankelijk werd in neus- en keelmonsters van patiënten vooral griepvirus A(H3N2) gevonden, gedurende het seizoen vinden de virologen steeds meer griepvirus B. Dat meldt onderzoeksinstituut Nivel.
Lees verder »
Driekwart van de Nederlanders eet ongezond (23-04-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
Nederland eet te weinig groente, fruit en vis. Slecht een kwart van de bevolking haalt de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad. Dit maken het CBS en het RIVM bekend op basis van gegevens die in 2014 in de Gezondheidsenquête zijn verzameld.
Lees verder »
'Lichaamsgeurgenen trekken muggen aan' (23-04-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
De kans dat je in trek bent bij muggen, kan te maken hebben met genen die de lichaamsgeur bepalen. Dat blijkt uit een experiment met tweelingen, uitgevoerd door onder andere de London School of Hygiene and Tropical Medicine.
Lees verder »
'Koffie helpt terugkeer borstkanker voorkomen' (22-04-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
Koffie helpt de groei van tumoren onderdrukken. Bovendien vermindert het bij vrouwen die behandeld worden met tamoxifen het risico dat de kanker terugkomt. Dat blijkt uit een onderzoek van onder andere de Zweedse Lund Universiteit en de University of Bristol.
Lees verder »
Steeds meer mensen ziek van verkeerslawaai (21-04-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
In Nederland worden steeds meer mensen ziek van verkeerslawaai. Verwacht wordt dat er in de toekomst zelfs meer doden gaan vallen als rechtstreeks gevolg van het lawaai van auto's, vrachtwagens en andere vervoersmiddelen. Dat blijkt uit een onderzoek van kennisinstituut CROW-KpVV.
Lees verder »
Zwangerschapsvergiftiging belangrijke voorspeller van hartfalen (21-04-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
Vrouwen die een zwangerschapsvergiftiging hebben doorgemaakt, hebben een twee- tot achtmaal grotere kans om in de toekomst hart- en vaatproblemen te ontwikkelen. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Chahinda Ghossein, arts-onderzoeker bij het Maastricht UMC+.
Lees verder »
Mindfulnesstherapie veelbelovend bij depressies (21-04-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
Een therapie die gebaseerd is op mindfulness lijkt een veelbelovende behandelmethode voor patiënten met terugkerende depressies. Dat blijkt uit een onderzoek dat gepubliceerd is in The Lancet.
Lees verder »
Onderzoekers onderscheiden 6 categorie├źn obese mensen (21-04-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
Het heeft geen zin om mensen met obesitas allemaal op dezelfde manier te behandelen. Britse onderzoekers vonden namelijk zes verschillende categorieën mensen met overgewicht, die elk een andere aanpak vragen.
Lees verder »
Kennis over genetica van coeliakie enorm vergroot (21-04-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
Vijf afwijkende genvariaties spelen een grote rol te spelen in het ontstaan van coeliakie oftewel glutenintolerantie. Met deze kennis is beter te voorspellen bij wie deze auto-immuunziekte kan ontstaan. Dat blijkt uit een onderzoek van het UMC Groningen en UMC Utrecht.
Lees verder »
Vaak cognitieve problemen na hartstilstand (20-04-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
De helft van de patiënten die een hartstilstand overleven, ervaart daarna problemen met hun cognitieve functies, zoals het geheugen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Zweedse Lund universiteit.
Lees verder »
Nieuwe techniek voorkomt onnodige halsslagaderoperaties (20-04-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
Onderzoekers van het Erasmus MC hebben een methode ontwikkeld om te voorspellen welke plaque in de halsslagader niet zal gaan scheuren en dus waarschijnlijk ongevaarlijk is. Dit kan artsen in de toekomst helpen betere beslissingen te nemen welke patiënten ze wel of niet opereren aan een dichtgeslibde halsslagader.
Lees verder »
'Paddenstoel versterkt immuunsysteem' (20-04-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
Dagelijks een portie van de paddenstoelensoort shiitake eten, kan het immuunsysteem versterken. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Florida.
Lees verder »
'Vaker plotsdoofheid bij osteoporose' (20-04-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
Patiënten met osteoporose hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van de plotselinge doofheid dan mensen zonder de botziekte. Tot die conclusie komen onderzoekers uit Taiwan.
Lees verder »
'Blaasinstrument spelen verlaagt risico op slaapapneu' (20-04-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
Mensen die een blaasinstrument bespelen, lijken een lager risico te hebben op het ontwikkelen van slaapapneu. Dat blijkt uit een klein onderzoek dat is uitgevoerd in India.
Lees verder »
Vrouwen geven langer borstvoeding (17-04-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
Steeds meer vrouwen geven langer borstvoeding. Dat blijkt uit een langlopend onderzoek van TNO.
Lees verder »
Jeugdpsychiaters: voorzichtig met ADHD-medicatie (16-04-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
Jeugd- en kinderpsychiaters waarschuwen voor het gebruik van geneesmiddelen tegen ADHD, zoals Ritalin en Concerta, en willen dat het minder vaak wordt voorgeschreven.
Lees verder »
Griepepidemie duurt al 19 weken (16-04-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
De milde griepepidemie die in Nederland heerst, houdt nu al 19 weken aan en is daarmee de langst durende sinds 27 jaar. Dat meldt onderzoeksinstituut Nivel.
Lees verder »
Gescheiden mensen krijgen vaker hartaanval (16-04-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
Gescheiden mensen krijgen vaker een hartaanval dan mensen die getrouwd blijven. Waarschijnlijk heeft de chronische stress die gepaard kan gaan met een scheiding nog lange tijd een negatief effect op het lichaam. Dat blijkt uit een onderzoek van Duke University onder ruim 15.000 mannen en vrouwen.
Lees verder »
Pagina 1 2 3 4 5