Nieuwsoverzicht

'Stoffen doek bevat meeste bacteriĆ«n' (27-03-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
Stoffen doeken raken van alle keukenspullen het meest besmet met bacteriën. Dat blijkt uit een onderzoek van Kansas State University.
Lees verder »
Ziekteverzuim op laagste punt sinds 1996 (27-03-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
Het ziekteverzuim van werknemers in Nederland is in 2014 gedaald tot 3,8 procent. Dit is het laagste verzuimpercentage sinds 1996. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek ligt dat mogelijk aan de economische situatie. Ook draagt de milde griepgolf aan het begin van 2014 bij aan het lage verzuimpercentage in dat jaar.
Lees verder »
Europese jongeren steeds gezonder en gelukkiger (27-03-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
Europese jongeren zijn gelukkiger en gezonder dan hun leeftijdsgenoten van 10 jaar geleden. Dat blijkt uit een internationale studie naar de gezondheid en het welzijn van jongeren in Europa en Noord-Amerika. Vanuit Nederland werken de Universiteit Utrecht, het Trimbos-instituut en het Sociaal en Cultureel Planbureau mee aan dit grootschalige onderzoek.
Lees verder »
Slecht slapen voorteken voor alcohol- en drugsgebruik bij jongeren (26-03-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
Jongeren die slechter slapen dan leeftijdsgenoten, gebruiken een jaar later meer alcohol en andere verslavende genotsmiddelen dan jongeren die goed slapen. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Sara Pieters van de Radboud Universiteit.
Lees verder »
Relatief weinig keizersneden in Nederland (25-03-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
In Nederland komt 17 procent van de baby’s met een keizersnede ter wereld. Dat is een lager percentage dan in de meeste Europese landen. Dat betekent dat er geen consensus is over best practices als het gaat om verloskunde. Dit blijkt uit een onderzoek van Euro-Peristat, een Europees samenwerkingsverband.
Lees verder »
Luchtvervuiling verhoogt kans op angst en beroerte (25-03-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
Uit onderzoek van onder andere Harvard University blijkt dat luchtvervuiling de kans op angstaanvallen en beroertes vergroot. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is wereldwijd één op de acht doden gerelateerd aan luchtvervuiling.
Lees verder »
Innovatieve borstreconstructie geeft weer gevoel in borst (25-03-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
Chirurgen van het Maastricht UMC+ hebben het voor het eerst in Nederland mogelijk gemaakt dat vrouwen die een borstreconstructie ondergaan weer gevoel in de borst krijgen.
Lees verder »
Herstel na beroerte sneller te voorspellen (25-03-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
Al twee dagen nadat iemand een beroerte heeft gehad is te voorspellen of hij of zij in de toekomst weer zelfstandig zal kunnen lopen. Voorspellen in hoeverre iemand weer alledaagse activiteiten kan uitvoeren is binnen drie dagen mogelijk. Voorheen duurde dat minstens een tot wel twee weken. Dit zijn enkele belangrijke conclusies uit het promotieonderzoek van Janne Veerbeek.
Lees verder »
'Hersenen verwerken bekende woorden als plaatje' (25-03-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
Wanneer je naar een bekend woord kijkt, zien je hersenen een plaatje en niet een groep letters die verwerkt moeten worden. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek dat laat zien dat de hersenen snel woorden leren door neuronen te laten reageren op een heel woord en niet op gedeelten.
Lees verder »
Kinderen met koorts krijgen te vaak antibiotica (24-03-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
Een op de vier kinderen met koorts krijgt antibiotica voorgeschreven van de huisarts, terwijl daar in veel gevallen geen medische reden voor is. Dat blijkt uit onderzoek van Erasmus MC.
Lees verder »
Damp e-sigaret schadelijk (23-03-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
Hoewel de e-sigaret minder ongezond is dan tabak, bevat de damp van e-sigaretten een aantal ingrediënten en chemische onzuiverheden in hoeveelheden die schadelijk zijn voor de gezondheid. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM.
Lees verder »
Veel kinderen hebben vitamine D-tekort (20-03-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
Bijna één op de drie kinderen heeft te weinig vitamine D. Bij kinderen van onder andere Marokkaanse, Surinaamse, Turkse en Kaapverdische afkomst gaat het zelfs om meer dan de helft van de kinderen. Dat schrijven onderzoekers van het Erasmus MC in het aprilnummer van het wetenschappelijke tijdschrift The Journal of Nutrition.
Lees verder »
Melatonine helpt bij slapen in rumoerige ruimte (20-03-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
Melatonine verbetert de slaapkwaliteit meer dan een slaapmasker en oordopjes als je probeert te slapen in een ruimte waar veel geluid en licht is. Dat blijkt uit een onderzoek van de Chinese Capital Medical University.
Lees verder »
Tomaten verliezen smaak in de koelkast (19-03-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
Tomaten bewaren bij 4 tot 8 graden Celsius leidt al binnen 3 tot 5 uur tot een afname van belangrijke aromastoffen en maakt ze minder lekker. Je kunt ze dus beter buiten de koelkast bewaren, zo blijkt uit een studie van Wageningen UR.
Lees verder »
Meer duidelijkheid over oorzaak hartfalen (19-03-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
Onderzoekers van VUmc hebben ontdekt welke stof diastolisch hartfalen veroorzaakt. Door deze stof te onderdrukken, kunnen naar verwachting de hartspiercellen van patiënten minder stijf worden gemaakt. Op termijn biedt de ontdekking uitzicht op het ontwikkelen van een geneesmiddel tegen deze veel voorkomende vorm van hartfalen.
Lees verder »
Griepepidemie bijna het land uit (19-03-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
De griepepidemie, die inmiddels al vijftien weken duurt, is nu definitief op zijn retour. Dat heeft onderzoeksinstituut Nivel gemeld.
Lees verder »
'Goede nachtrust belangrijk voor seksleven' (19-03-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
Een goede nachtrust is de sleutel tot een goed seksleven. In ieder geval voor vrouwen. Elk uur extra slaap vergroot de kans dat een vrouw de volgende dag seks gaat hebben met haar partner met 14 procent.
Lees verder »
Vaker verzuim door stress bij jongeren (18-03-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
Stressklachten vormen de belangrijkste verzuimoorzaak en komen op steeds jongere leeftijd voor. Ook is de gemiddelde verzuimduur toegenomen van 24 dagen in 2013 naar 29 dagen in 2014.
Lees verder »
'Vrouwen blijven gevoeliger voor insuline' (18-03-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
Bij mensen met overgewicht ontwikkelen de skeletspieren insulineresistentie wat kan leiden tot diabetes type 2. Onderzoekers van de McMaster University ontdekten dat dit proces anders is bij mannen en vrouwen.
Lees verder »
Suikervrije frisdrank kan voor dikkere buik zorgen (17-03-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
Bij senioren die dagelijks suikervrije frisdrank drinken, neemt de middelomtrek in de loop der jaren meer toe dan bij 65-plussers die geen suikervrije dranken gebruiken. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Texas.
Lees verder »
Pagina 1 2