Nieuwsoverzicht

'Eetvolgorde kan helpen bij diabetes type 2' (29-06-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
De volgorde waarin obese mensen met diabetes type 2 hun maaltijd eten, kan invloed hebben op het niveau van hun bloedsuiker. Als ze eiwitten en groenten voor de koolhydraten eten, lijken zowel het bloedsuikerniveau als het insulinelevel na de maaltijd lager te zijn.
Lees verder »
'Zorg voor demente ouderen moet verbeteren' (29-06-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
De zorg voor mensen met dementie en onbegrepen gedrag moet verbeteren. Dit blijkt uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).
Lees verder »
'Spierkracht neemt snel af bij inactiviteit' (29-06-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
Al na twee weken inactiviteit neemt de spierkracht aanzienlijk af. Jongeren die hun benen niet gebruikten, waren in spierkracht na twee weken niet bewegen vergelijkbaar met iemand die 40 tot 50 jaar ouder is.
Lees verder »
Ouderen leven korter door veel zitten of liggen (26-06-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
Ouderen die veel zitten of liggen hebben 83 procent meer kans om binnen 4,5 jaar te overlijden vergeleken met ouderen die niet zo vaak zitten of liggen. Dit concludeert Marjolein Visser, hoogleraar Gezond Ouder Worden bij de afdeling Gezondheidswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam en VUmc.
Lees verder »
'Taboe op apart slapen blijft groot' (25-06-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
50-plussers met een relatie slapen massaal slecht. Bij negen van de tien stellen komen slaapklachten voor en ze houden elkaar wakker. Apart slapen kán dan een oplossing zijn, maar het taboe daarop is groot. Bijna een derde van de 50-plussers die apart slaapt, vertelt dat aan niemand.
Lees verder »
Veel vrouwen laten uitstrijkje maken (25-06-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
Meer dan de helft van de vrouwen van 16 jaar of ouder heeft in de afgelopen vijf jaar een uitstrijkje laten maken. Dit blijkt uit een donderdag verschenen onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Lees verder »
Praten over ontlasting taboe bij dokter (24-06-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
Ruim de helft van de Nederlanders bespreekt nauwelijks of nooit zijn ontlasting met de dokter als hij ergens last van heeft. Ook wordt het voedingspatroon in dat geval niet besproken.
Lees verder »
'Ernst klusletsel wordt onderschat' (24-06-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
Klusletsels aan de handen leiden veel vaker dan gedacht tot blijvende invaliditeit bij de slachtoffers. Dit blijkt uit een inventarisatie door de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) van ongelukken tijdens het klussen in de afgelopen meimaand.
Lees verder »
'Mond verraadt geslacht' (23-06-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
Bij het beoordelen van gezichten kijken we vooral naar de mond om te bepalen of een persoon een man of vrouw is. Het contrast tussen de lip en huidskleur verklapt namelijk veel. De hersenen analyseren ook de reflectie van licht in het gebied rondom de ogen, maar je hebt meer tijd nodig om deze informatie te kunnen interpreteren.
Lees verder »
'100-jarige mannen gezonder dan vrouwen' (23-06-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
In vergelijking met 20 jaar geleden worden steeds meer mensen 100 jaar. Hoewel de kans dat een vrouw de 100 bereikt veel groter is, zijn de mannen die langer dan een eeuw leven over het algemeen gezonder.
Lees verder »
Fietsende Nederlanders leven half jaar langer (22-06-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
Nederlanders leven door hun gewoonte om te fietsen gemiddeld een half jaar langer dan de niet-fietsende wereldbevolking. Ook voorkomt fietsen ongeveer elfduizend sterfgevallen per jaar in ons land.
Lees verder »
'Nieuw medicijn zorgt voor helft minder migraine' (19-06-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
Een nieuw medicijn zou het aantal migraineaanvallen met wel 50 procent kunnen verminderen. Dat blijkt uit twee kleine Amerikaanse studies.
Lees verder »
Kwaliteit kijkonderzoek cruciaal voor succes darmkankerscreening (17-06-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
Het succes van darmkankerscreening valt of staat met de kwaliteit van het kijkonderzoek in de dikke darm (coloscopie). Hoe kundiger de arts die het onderzoek doet en hoe beter de gebruikte instrumenten, hoe groter de kans dat gescreende personen darmkankervrij blijven, en niet zullen sterven aan deze ziekte.
Lees verder »
55 procent van de Nederlanders is ‘flexitariër’ (17-06-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
Ruim de helft van de Nederlanders eet drie dagen per week of vaker geen vlees bij de warme maaltijd of tussendoor. Ze kiezen voor alternatieven als vis, ei, champignons of peulvruchten. Daarnaast blijken duurzame en gezonde voedselkeuzes vaak samen te gaan.
Lees verder »
Reumamedicijn vaak verkeerd bewaard (16-06-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
Slechts één op de veertien reumapatiënten bewaart zijn of haar dure medicijnen op de juiste temperatuur. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht en de Sint Maartenskliniek in Nijmegen.
Lees verder »
Minder sterfte door bevolkingsonderzoek kanker (16-06-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
Door bevolkingsonderzoek zijn de afgelopen 25 jaar veel minder mensen aan kanker overleden. Het aantal vrouwen dat stierf aan baarmoederhalskanker halveerde en bij borstkanker daalde het aantal sterfgevallen met ongeveer eenderde.
Lees verder »
'Driekwart Nederlanders kan niet reanimeren' (15-06-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
De meeste Nederlanders weten niet wat ze moeten doen als er iemand in de buurt een hartstilstand krijgt. Dat blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis.
Lees verder »
'Derde van hoog bijziende werknemers blind vóór pensioen' (15-06-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
Een derde van de hoog bijziende werknemers krijgt nog vóór het pensioen met ernstig slecht zien of zelfs blindheid te maken.
Lees verder »
Psychiatrische aandoeningen beïnvloeden creativiteit (10-06-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
Nederlandse onderzoekers hebben bevestigd dat er een link is tussen creativiteit en psychiatrische aandoeningen zoals schizofrenie. Genen die bijvoorbeeld het risico op schizofrenie beïnvloeden, hebben ook positieve aspecten.
Lees verder »
Diabetesmedicijn bevordert gewichtsverlies door minder honger (10-06-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
Diabetespatiënten die een bepaald medicijn gebruiken, afgeleid van het menselijk hormoon GLP-1, vallen vaak af. Uit onderzoek blijkt dat dit komt doordat het middel beïnvloedt hoe de hersenen reageren op voedsel.
Lees verder »
Pagina 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10