Nieuwsoverzicht

Ouders vinden verwijderen amandelen zinvol (31-07-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
Kiezen artsen te snel voor het knippen van de keel- en/of neusamandelen? Die vraag keert steeds terug in de discussie over amandelverwijdering bij jonge kinderen. De KNO-artsen in het Deventer Ziekenhuis kozen daarom voor een originele invalshoek tijdens een onderzoek: vinden de (ouders van) patiënten zelf dat het verwijderen helpt?
Lees verder »
Schommelende bloeddruk wijst op verhoogd risico op hartziekten (29-07-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
Grote fluctuaties in de bloeddruk kunnen wijzen op een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit een onderzoek onder 2.814 mensen die medicijnen gebruiken tegen een hoge bloeddruk, uitgevoerd door de University of Alabama.
Lees verder »
Meerderheid wil dat rokers en drinkers meebetalen aan hulp (29-07-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
Jongeren die te veel hebben gedronken, zouden de ziekenhuisrekening ten minste deels zelf moeten betalen. Dit vindt ruim 80 procent van de Nederlanders, zo blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Bovendien vindt een ruime meerderheid van acht op de tien volwassenen dat de kosten voor hulp bij het stoppen met roken geheel of gedeeltelijk voor eigen rekening moeten zijn.
Lees verder »
'Slaaptekort maakt minder agressief' (29-07-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
Slaaptekort is slecht. Dat geldt voor zowel mensen, muizen als fruitvliegjes. Onderzoek in deze laatste groep laat zien dat een tekort aan slaap de agressie en het paargedrag vermindert. De vliegen worden 'soft'.
Lees verder »
Neusballon kan helpen bij lijmoor (28-07-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
Een simpele behandeling met een ballon kan helpen tegen een lijmoor, een veelvoorkomende kwaal bij jonge kinderen. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Southampton.
Lees verder »
Gezondheidsrisico's vaak verkeerd ingeschat (27-07-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
Niet alle Nederlanders schatten hun risico op diabetes, nierschade of hart- en vaatziekten goed in. Risico’s van 30 of 40 procent vinden ze wel meevallen, terwijl experts bij deze percentages meteen aan de bel trekken. Dit blijkt uit onderzoek van het VUmc.
Lees verder »
'Thuisbevalling voor sommige vrouwen toch onveiliger' (27-07-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
Bij vrouwen die in armere regio's en wijken in Nederland wonen, overlijden meer kinderen bij de geboorte wanneer de vrouw thuis bevalt in plaats van in het ziekenhuis.
Lees verder »
Bestraling klierstreken na operatie borstkanker verbetert overlevingskans (27-07-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
Regionale bestraling na de operatie verbetert de kans op overleving bij borstkanker. Dat blijkt uit een onderzoek van het Radboudumc bij ruim 4000 patiënten.
Lees verder »
Hersenrevalidatie verbetert kwaliteit van leven na hartstilstand (23-07-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
De kwaliteit van leven na een hartstilstand kan aanzienlijk worden verbeterd door tijdens het herstel speciaal aandacht te hebben voor gevolgen voor de hersenen. Dat blijkt uit onderzoek van het Maastricht UMC+.
Lees verder »
'Nederlanders drinken te weinig water' (23-07-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
Nederlanders drinken gemiddeld ruim vier glazen water per dag. Dat is minder dan de aanbevolen hoeveelheid. Dit blijkt uit het Nationaal Wateronderzoek.
Lees verder »
'Nieuw medicijn lijkt Alzheimer te vertragen' (22-07-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
Voor het eerst lijkt een geneesmiddel het beloop van de ziekte van Alzheimer te beïnvloeden. Reeds bestaande medicijnen behandelen de symptomen, maar doen niets aan de progressie van de ziekte.
Lees verder »
'Antibioticum kan effect bloedverdunner verminderen' (22-07-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
Het antibioticum dicloxacillin vermindert mogelijk het effect van verschillende bloedverdunners. Deense onderzoekers stellen dit na een onderzoek onder bijna 250 patiënten.
Lees verder »
'Aanpak maagzweerbacterie verkleint kans op maagkanker' (22-07-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
Een korte behandeling die de Helicobacter pylori - de bacterie verantwoordelijk voor maagzweren - aanpakt, kan de kans op maagkanker verkleinen. Tot die conclusie komen onderzoekers van de McMaster University.
Lees verder »
BacteriĆ«n leven langer in zand dan in zeewater (21-07-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
Zeewater lijkt misschien vies. Wat bacteriën betreft heb je echter meer te vrezen van het zand op het strand. Uit onderzoek van de universiteit van Hawaii blijkt dat poepbacteriën langer in het zand achterblijven dan in het water.
Lees verder »
'Kennis over antibiotica schiet vaak tekort' (21-07-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
Over antibiotica bestaan nog steeds veel mythes. Ouders weten vaak niet wanneer hun kinderen antibiotica zouden moeten krijgen en hebben geen idee wat het geneesmiddel doet. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek aan de Oregon Health and Science University in Portland.
Lees verder »
Mensen met overgewicht gebaat bij kou (20-07-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
Mensen met overgewicht hebben baat bij blootstelling aan kou. De hoeveelheid bruin vet en het energiegebruik nemen door kou toe en dat helpt om het overgewicht in ieder geval niet te laten toenemen. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Anouk van der Lans die promoveerde aan de Universiteit Maastricht.
Lees verder »
Eiwit in hersenvocht kan wijzen op vroege fase alzheimer (20-07-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
Het gehalte van een bepaald eiwit, neurogranine, in het hersenvocht kan in de toekomst mogelijk helpen bij het vroegtijdig opsporen van de ziekte van Alzheimer.
Lees verder »
30 procent meer eikenprocessierupsen (20-07-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
Het aantal eikenprocessierupsen ligt beduidend hoger dan vorig jaar. Aangezien op veel plaatsen beperkt en/of niet wordt bestreden, is de kans op contact met brandharen reëel aanwezig, meldt Natuurbericht.nl.
Lees verder »
Boomrijke straat goed voor gezondheid (20-07-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
Wonen in een groene wijk met veel bomen in de straat zorgt er voor dat bewoners zich gezonder voelen. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Chicago.
Lees verder »
Alcohol maakt gevoeliger voor etensgeuren (20-07-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
Voor het diner een aperitiefje nemen, zorgt ervoor dat je daarna meer eet. De hersenen lijken dankzij alcohol meer interesse te hebben in voedselgeuren, zo blijkt uit een klein onderzoek van de Indiana University School of Medicine.
Lees verder »
Pagina 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11