Nieuwsoverzicht

Lichte oogkleur vergroot kans op oogmelanoom (06-10-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
Een lichtkleurige iris vergroot het risico op een bepaalde soort tumor in het oog. Lichtkleurig pigment produceert namelijk meer vrije radicalen, die tot tumorvorming kunnen leiden. Dat blijkt uit een onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).
Lees verder »
1 op 20 mensen heeft verkeerde zorgverzekering (06-10-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
Een op de twintig mensen denkt voor dit jaar een verkeerde zorgverzekeringspolis te hebben afgesloten. Ze krijgen niet de zorg vergoed die ze nodig hebben, moeten veel bijbetalen of kunnen niet terecht bij de zorgverlener van hun keuze. Dat meldt Patiëntenfederatie NPCF op basis van eigen onderzoek onder 10.000 mensen.
Lees verder »
Vitamine D positieve invloed op dialysepatiĆ«nten (06-10-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
Wereldwijd maken ongeveer 200.000 patiënten met ernstig nierfalen gebruik van peritoneaal dialyse. Deze vorm van dialyse brengt nadelen met zich mee zoals een vergrote kans op buikvliesontsteking en verandering van het buikvlies. Promovenda Andrea Stavenuiter ontdekte dat vitamine D deze nadelen mogelijk kan verminderen.
Lees verder »
Hersenen verwerken beeld zonder dat we dit doorhebben (06-10-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
Zien is een proces van interpretatie. Wetenschappers van onder andere de Vrije Universiteit Amsterdam toonden aan dat visuele keuzes niet alleen bewust kunnen worden gemaakt, maar dat ze ook onbewust plaatsvinden.
Lees verder »
55 procent weet niet hoe je psychose herkent (06-10-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
Ruim 80 procent van de Nederlanders denkt ten onrechte dat een psychose meestal voorkomt bij 25-plussers. Ruim de helft weet bovendien niet hoe je een psychose herkent. Dit blijkt uit een onderzoek van Motivaction in opdracht van Fonds Psychische Gezondheid.
Lees verder »
Anesthesie bij kinderen is veilig (06-10-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
Het risico dat kinderen overlijden ten gevolge van anesthesie is verwaarloosbaar klein. Dat blijkt uit een onderzoek onder ruim 45.000 patiëntjes in het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ).
Lees verder »
Minder eten door combinatie van smaakstoffen (05-10-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
Een combinatie van de smaken zoet, bitter en umami zorgt ervoor dat mensen minder eten. Dat blijkt uit onderzoek van het Maastricht UMC+ bij gezonde vrijwilligers.
Lees verder »
Meerderheid wil no-claimregeling terug (02-10-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
Wie weinig zorg gebruikt, moet een deel van de zorgpremie teruggestort krijgen. Wie ongezond leeft, moet juist worden beboet. Dat vindt de meerderheid van de Nederlanders, zo blijkt uit een peiling van een vergelijkingssite onder duizend respondenten.
Lees verder »
Langere mensen grotere kans op kanker (02-10-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
Lange mensen lopen een groter risico op kanker. Dat blijkt uit een onderzoek onder 5 miljoen Zweden, uitgevoerd door het Karolinska Instituut.
Lees verder »
Longarts: 'Werkgever moet roken onder werktijd verbieden' (02-10-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
Longarts Pauline Dekker pleit voor een rookverbod onder werktijd - ook in de pauzes. Volgens haar ontlopen werkgevers die rokende werknemers hun gang laten gaan hun zorgplicht.
Lees verder »
Genetische oorzaak verstoorde gebitsontwikkeling gevonden (02-10-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
Onderzoekers van het UMC Utrecht hebben een gen gevonden dat oligodontie - het ontbreken van zes of meer tanden in aanleg - kan veroorzaken.
Lees verder »
Effect psychotherapie bij depressie overschat (02-10-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
Psychotherapie is een effectieve behandeling voor depressie, maar het werkt minder goed dan tot nu toe bekend was. Onderzoeken met positieve uitkomsten verschijnen namelijk vaker in wetenschappelijke tijdschriften dan studies die minder grote effecten vinden. Dit blijkt uit onderzoek van onder andere de Vrije Universiteit en de Universiteit Utrecht.
Lees verder »
Bevalling in Nederland steeds medischer (02-10-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
De afgelopen vijftien jaar steeg het aantal zwangere vrouwen dat tijdens de bevalling naar het ziekenhuis is verwezen. Dat zorgde voor meer complicaties en medische ingrepen, zoals keizersnedes. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Pien Offerhaus van het Radboudumc.
Lees verder »
Etnische minderheidsjeugd heeft meer gedragsproblemen (02-10-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
Kinderen en jongeren waarvan minimaal één ouder in het buitenland is geboren, hebben meer gedragsproblemen en psychotische ervaringen dan leeftijdsgenoten met twee Nederlandse ouders. Hiermee lopen ze risico op het ontwikkelen van ernstige psychiatrische aandoeningen op latere leeftijd, zoals schizofrenie. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Marcia Adriaanse van het VUmc.
Lees verder »
Meer sterftegevallen dan verwacht tijdens griepgolf (01-10-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
Tijdens de griepepidemie van afgelopen winter stierven in totaal ruim 65.000 mensen. Dat waren er ruim 8.600 meer dan verwacht. Het was daarbij de langdurigste griepgolf ooit gemeten in Nederland.
Lees verder »
Oorzaak van onverklaarbare hartziekte verder ontrafeld (01-10-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
Cardiologen van het Maastricht UMC+ hebben een oorzaak achterhaald van een voorheen vaak onverklaarbare hartspierziekte. De ernstige hartaandoening, dilaterende cardiomyopathie, is één van de belangrijkste oorzaken voor harttransplantatie bij volwassenen van 30 tot 50 jaar.
Lees verder »
'Stress maakt ook kinderen minder flexibel' (01-10-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
Als je gestrest bent, val je snel terug op gewoonten. Je bent minder snel geneigd om nieuwe dingen te proberen. Duitse onderzoekers laten nu zien dat dit niet alleen voor volwassenen geldt, maar ook voor kinderen.
Lees verder »
'Slaaptekort na overgang beĆÆnvloedt seksleven' (01-10-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
Vrouwen die na de overgang te weinig slapen, hebben als gevolg daarvan vaak ook te weinig seks. Tot die conclusie komen onderzoekers van de Mayo Clinic.
Lees verder »
'Risicofactoren prostaatkanker in kaart gebracht' (30-09-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
Leeftijd, etniciteit en familiegeschiedenis zijn de belangrijkste risicofactoren voor prostaatkanker. Ook een hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol, een vitamine D-tekort, ontsteking van de prostaat en sterilisatie (vasectomie) dragen bij aan het risico.
Lees verder »
Tandartsprijzen lopen sterk uiteen (29-09-2015 )  bron: www.gezondheidsnet.nl
De prijzen voor gebitsbehandelingen bij tandartsen kunnen tot duizenden euro's verschillen. Dat blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond.
Lees verder »
Pagina 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18